Gdzie najlepiej zjemy w Warszawie?

| 06:27 Dodaj komentarz
To nie będzie kolejny artykuł z cyklu smacznie i tanio. Prawdę mówiąc jedząc w Warszawie nigdy nie uda się nam tego dokonać w miarę tanio i smacznie, jeśli nie posiadamy dochodów na poziomie mieszkańca stolicy. Tutaj duże zarobki windują ceny wszystkiego. Nie ważne czy jest to kebab, czy wykwintna kolacja w restauracji.

restauracja


Dlatego dziś skupimy się wyłącznie na jakości, zostawiając ocenę jej kosztu prywatnej opinii klientów, którzy zdecydują się skorzystać z naszej porady. Gdzie więc najlepiej zjemy w Warszawie? Więcej szczegółów w dalszej części artykułu.

Opasły Tom
Jeśli już tworzyć kulinarną mapę Warszawy to nie można na pewno zapomnieć o „Opasłym Tomie” przy ul. Foksala. Lokal ten serwuje przede wszystkim dania oparte na tradycyjnych polskich składnikach – zarówno jeśli chodzi o mięso, warzywa, jak i przyprawy. Wybór jest tu całkiem duży, jednak jeśli ktoś nastawia się na wielostronicowy spis potraw to się zawiedzie. Opasły Tom stawia na jakość, dopieszczając swoje potrawy w każdym calu. Niewątpliwym plusem tej restauracji jest zmieniające się co jakiś czas menu. Wynika to z sezonowej dostępności różnych produktów, dlatego też możemy liczyć na smak podkreślający daną porę roku. Gotuje się tu bezpiecznie i smacznie, a unika szaleństwa oraz kuchennych i nowoczesnych rewolucji. Wizualnej stronie potraw nie mamy nic do zarzucenia, wszak piękno tkwi w prostocie, a ona jest tu królową. Ponadto można spróbować tu serów wyprodukowanych na tradycyjnej wiejskiej recepturze, co tylko podnosi prestiż tego lokalu i wyróżnia go na tle innych tego typu.

Mąka i Woda
Kolejna prosta i smaczna restauracja na mapie naszej polskiej stolicy, tyle że tym razem klimat przenosi gości do zupełnie innego kraju – do Włoch. Choć menu tego lokalu mieści się na jednej kartce to by tu zjeść nierzadko będziemy zmuszeni zarezerwować stolik. Warszawiacy stawiają Mąkę i Wodę na pierwszym miejscu jeśli chcą przenieść swoje kubki smakowe w okolice włoskiej części basenu morza Śródziemnego. Oprócz prostoty widoczna jest tu także wspaniała jakość produktów, na bazie których przygotowuje się każdą potrawę (od pizzy, przez ravioli, aż po ricottę). Klimatu dodaje tu specjalnie wybudowany piec do pizzy – naturalnie opalany drewnem – który potrafi upiec pizzę w niecałą minutę. Każde danie składa się raptem z kilku prostych składników lecz ich połączenie jest tak perfekcyjne, że nie ma opcji by komuś nie smakowało.

Concept 13
Tym razem smaki docierają tu z całego świata, a do tego mamy sezonowe produkty i świeże warzywa oraz mięso. Co więc wyróżnia restauracje Cocnept 13? Po pierwsze wygląd restauracji – ni to elegancki bar, ni klub. Okna w całości zostały przeszklone, stoły i krzesła wyglądają nowocześnie lecz również nie narzucają się nam swoją ozdobnością, gdyż na piedestale stoi tu przede wszystkim jedzenie, a te jest bajeczne i nowoczesne. Zniechęcać mogą tu jedynie wyższe niż zwykle ceny, jednak jakość jest tu na odpowiednim poziomie.

Salto
Szefem kuchni jest tu laureat pierwszej edycji programu telewizyjnego Top Chef. Odwaga smaków i pomysłów tej restauracji stoi na iście światowym poziomie, bo gdzie indziej można skosztować połączenia kuchni południowoamerykańskiej z azjatycką? Najwięcej w menu mamy tu dań na bazie owoców morza, a zaraz za nią plasuje się argentyńska wołowina. Po wszystkim możemy tu uraczyć podniebienie nowatorskimi deserami, jak np. szarlotka w nowej, zdekonstruowanej odsłonie. Menu jest tu bardzo konkretne, choć ceny potrafią dość poważnie uszczuplić portfel klienta.

Dziękuję portalowi Warszawski-Sen.pl za współpracę merytoryczną.
Nowszy post Starszy post Strona główna